یکی از مشکلاتی که در اکثر سازه‌های فولادی موجود در کشور وجود دارد، ضعف ستون‌ها در مقابل بارهای ثقلی وارده و خصوصا لرزه‌ای ناشی از زلزله می‌باشد . وجود این مشکل به عوامل مختلفی از قبیل سهل‌انگاری در طراحی اولیه، تغییر در ضوابط آیین‌­نامه‌ای و یا تغییر در نحوه توزیع نیروها در سازه­‌ها است که منجر به ایجاد تغییرات لازم در طرح مقاوم‌سازی می­‌گردد. بسیار واضح است که تعویض مقاطع ستونی در طرح مقاوم‌سازی یکی از مشکل‌­ترین، پیچیده­‌ترین و خطرناک­ترین عملیات اجرایی پروژه مقاوم است. بنابراین حتی الامکان بایستی از چنین گزینه‌­ای پرهیز و از گزینه‌­های تقویت مقاطع به صورت درجا استفاده نمود. توجه به جزئیات خاص هر ستون و نیز موقعیت مکانی آن و همچنین توجه داشتن به شرایط اتصال ستون به عناصر دیگر از قبیل کف ستون، سیستم مهاربندی احتمالی و نیز تیرهای سقف و محدودیت‌های اجرایی انتخاب طرح تقویتی را که پاسخگوی نیازهای طرح بوده و از نظر اجرایی نیز مقبول باشد، مشکل می­‌نماید. 

کمانش کلی و موضعی بال و جان و گسیختگی در محل درزها و وصله‌ها از جمله اشکال شایع خرابی تیرهای فلزی می‌باشد. احتمال کمانش در قسمتی از مقطع که تحت فشار می‌باشد، وجود دارد. این کمانش به دو صورت دیده می‌شود که عبارتند از : - کمانش موضعی بال و یا جان نیمرخ در مقابل تنش‌های فشاری - کمانش کلی ناحیه فشاری مقطع، همانند یک ستون تحت فشار دلایل اصلی آسیب‌های وارد شده به تیر را می‌توان سطح مقطع كم تير و لاغری بیش از حد مجاز آن دانست. همچنین عدم فشردگی مقطع، ضعف در جوش‌ها، زنگ خوردگی تیر که باعث خوردگی آن می‌شود و نیز ایجاد ناحیه متأثر ناشی از جوشکاری زیاد را می‌توان به عنوان سایر عوامل منجر به خرابی تیر، برشمرد.

مقاوم‌سازی تیر فولادی با استفاده از ورق فولادی

به منظور افزایش ظرفیت لنگر خمشی و نیروی محوری تیرهای فولادی می‌توان آنها را با ورق‌های فولادی تقویت نمود. مطابق شکل زیر در این روش با افزایش ضخامت بال نسبت های عرض به ضخامت مجاز تأمین و از کمانش موضعی بال تیر جلو گیری می‌شود.

مقاوم‌سازی تیر فولادی با استفاده از ورق فولادی

مقاوم‌سازی تیر فولادی با استفاده از ژاکت بتنی

در صورتی که تیر فلزی در معرض خوردگی شدید، افزایش دما و یا آتش سوزی قرار داشته باشد، استفاده از ژاکت بتنی شکل زیر به عنوان راه حلی مؤثر توصیه می‌گردد. علاوه بر این، با محصور نمودن تیر فلزی در داخل ژاکت بتنی سختی برشی و خمشی آن افزایش می‌یابد.

مقاوم‌سازی تیر فولادی با استفاده از ژاکت بتنی

شرکت‌های هلدینگ سازیران
ستبران طرح هزاره سوم

ستبران طرح هزاره سوم

سازه‌های رویایی هزاره سوم

سازه‌های رویایی هزاره سوم

مجله سازیران

مجله سازیران

طرح ماندگار هزاره سوم

طرح ماندگار هزاره سوم

نشر علم عمران

نشر علم عمران

سازه‌های آرمانی هزاره سوم

سازه‌های آرمانی هزاره سوم